Vavčer za digitalni marketing - Kruta resnica

Vavčer za digitalni marketing prinaša številne koristi za podjetnike. Obenem pa lahko za podjetje predstavlja pravo nočno moro. Preveri, kakšne so nevarnosti koriščenja vavčerja in kako se jim izogniti.
divider-srcna-spletka
srcna-spletna-izdelava-spletnih-mest-prednosti-predaje-projekta-strokovnjaku

Vavčer za digitalni marketing je odlična priložnost za podjetja, da prihranijo pri izdelavi spletne strani, spletne trgovine, rezervacijske platforme ali mobilne aplikacije.

Podjetniški sklad RS preko evropskih sredstev namreč sofinancira do 60 % vrednosti projektov oz. do 1.500 € za izdelavo spletne strani ter do 2.500 € za izdelavo spletne trgovine ali rezervacijske platforme. Pri mobilnih aplikacijah Podjetniški sklad v okviru vavčerja za digitalni marketing nameni do 2.000 €. Pri vseh investicijah je minimalna višina subvencije 500 €.

In res, če vse poteka "by the book", torej tako, kot mora, je to super in je edino pravilno, da se podjetniki potrudijo priti do teh sredstev.

Pa vendar je potrebno pri iskanju izvajalca, ki bo upošteval vavčer za digitalni marketing, biti pozoren in previden. V naslednjih poglavjih izdajam kruto resnico v ozadju koriščenja vavčerja za digitalni marketing in kako se izogniti tem neljubim pastem.

Ni vse zlato, kar se sveti

Vavčer za digitalni marketing znatno poviša ceno izdelave


Si slučajno že sam-a opazila, da veliko podjetnic in podjetnikov govori o tem, kako pred odprtjem vavčerja za digitalni marketing podjetja "nabijejo" cene za izdelavo spletnih strani?

Si to mogoče izkusila že celo sama?

No, to je čisto res. Res velika večina podjetij (mislim, da sem zaenkrat pri tem edina izjema, ki jo poznam) dvigne ceno izdelave spletne strani na vavčer za digitalni marketing tudi za do 200 % (ja, zdi se ti mogoče pretirano, a poznam tudi take primere).

Razlogi za to so lahko različni. Osebno bi izpostavila naslednje:

  • Z vavčerjem za digitalni marketing dejansko je za izvajalca nekaj dodatnega dela (priprava poročila, dodatne zahteve pri izdelavi, za katere sami poskrbimo in s tem stranke niti ne obremenjujemo, morebitni popravki z zelo ozkim rokom, pri čemer se upošteva izguba dohodka iz drugih virov v tistem času, ...). Je pa dejstvo, da ta pribitek je veliko previsok, če je pri določenem podjetju to razlog za dvig cene. Sama odkrito povem, da je pri koriščenju vavčerja za digitalni marketing pribitek na ceno 95 € na račun vseh teh dodatnih zahtev. Zagotavljam ti, da dela sicer je več, vsekakor pa ne za 1.000 € in več.
  • Projekti, ki se izvajajo na vavčerje so veliko bolj nezanesljivi, kot projekti brez vavčerjev. Saj vemo, če nam nekdo drug da neki denar, ne verjameš, da bo, dokler ga dejansko ni. Zato si podjetniki z višjo ceno že s plačilom akontacije zagotovijo plačilo projekta, saj je običajno pri teh projektih že akontacija visoka skoraj toliko, kot je v resnici vreden cel projekt (ja, res je v nekaterih primerih). Osebno mislim, da taka praksa ni v redu, ker, če stranka noče tvegati, pač ne podpiše pogodbe s podjetnikom dokler dejansko ne dobi odobrene vloge.
  • Podjetja enostavno želijo maksimalno izkoristiti priložnost za zavajanje podjetnikov. In malo jim je mar, če z vavčerjem za digitalni marketing na koncu sam naročnik ne pridobi ničesar. Vsekakor pa z veliko višjo ceno veliko pridobi izvajalec.

Kako se torej temu izogniti?

  1. Pri iskanju izvajalca pridobite najmanj 3 ponudbe, pri katerih jasno izrazite, da želite koristiti vavčer za digitalni marketing. Vzporedno pridobite še 3 ponudbe in ne navajajte, da bi radi koristili vavčer. Obe ponudbi dajte delati 1 večji agenciji, 1 samostojnemu podjetniku in 1 manjši agenciji (z 2-3 člani ekipe). Skupno torej izberete 2 agenciji, 2 samostojna podjetnika in 2 manjši agenciji.
  2. Podjetja, ki zelo veliko (tudi plačljivo) oglašujejo izdelavo spletnih strani na vavčerje v veliki meri služijo ravno z vavčerji. Pri teh podjetjih boste skozi vse leto našli že na domači strani KRIK o vavčerjih. To verjetno predstavlja res velik del njihove letne realizacije projektov. To pomeni, da vavčerje verjetno sicer zelo obvladajo, na drugi strani pa so to tisti, ki ceno najbolj "nabijejo", ker želijo v 10-20 projektih letno doseči svoj celotni finančni cilj za tekoče leto. Na drugi strani je lahko pretirano oglaševanje vavčerjev tudi posledica tega, podjetje sicer nima dovolj dela in je to zadnja rešilna bilka, da nekaj zaslužijo. Teh se je potrebno paziti iz očitnega razloga - možno je, da sicer dela ne opravljajo dobro, zaradi česar nimajo dela. Vseeno pa ne zanemarite faktorja, da gre mogoče za mlado podjetje, ki se še uveljavlja in delajo zelo dobro, vendar jih ljudje ne poznajo in so vavčerji način, kako priti do večjega števila naročil. Pomembno je, da raziščete, kako je s tem.
  3. Nujno poskusite najti ljudi, ki so dali delati spletno stran na vavčerje in jih povprašajte s kom so sodelovali - tako boste vsaj malo ločili bisere od plevela.

Vavčer za digitalni marketing poveča tveganje, da spletna stran ne bo dokončana


Izvajalci za izdelavo spletnih strani so na letni ravni omejeni na izvedbo največ 10 projektov z izvedbo na vavčerje na izvajalca. To pomeni, da, če ima podjetje recimo vpisane 3 izvajalce v katalog izvajalcev pri DIH, lahko na vavčerje izdela največ 30 projektov. Ko govorimo o samostojnih podjetnikih v katalogu, je to 10. Čeprav se ti mogoče zdi 10 projektov malo, se je potrebno zavedati, da imamo podjetja vzporedno tudi projekte, ki jih ne izvajamo na vavčerje. Na drugi strani pa je izvedba na vavčerje omejena tudi časovno.

Od takrat, ko z DIH-om podjetnik podpiše pogodbo o koriščenju vavčerja za digitalni marketing, dobi 6 mesecev časa, da predstavi projekt in uveljavlja pravico do izplačila sredstev.

Sedaj pa teh 10 projektov za 1 človeka strni v 6 mesecev in takoj ti bo jasno, da to je pa za izvedbo veliko težje. Da to res korektno izvedeš je potrebno kar nekaj organizacije (vem, sem sedaj tudi sama v tem).

Seveda se da. Ampak, če imaš "srečo" in naletiš na zelo neorganiziranega izvajalca, ki si dela ne bo znal ustrezno razporediti in je pač ne glede na vse sprejel vse projekte, ki jih je lahko dobil (temu rečem jaz sveta požrešnost), čeprav jih ne more dejansko izvesti, imaš 10 % možnosti, da na koncu ne dobiš ne vavčerja, ne spletne strani, ne NIČ. Seveda je to res skrajni in redek primer, ampak verjameš, ali ne, se dogaja tudi to.

Ta izvajalec ni ne-izvedel projekta, ker je zloben ali ker ni želel. A je prepozno ugotovil, da se je časovno "zaštrikal". Vzporedno je moral izvesti dela na ostalih ne-vavčerskih spletnih straneh in nekaj projektov je enostavno moral pustiti zadaj. Da ne govorim o tem, da ima izvajalec mogoče kakšne druge projekte, vavčerji so se pa odprli zanj v res najslabšem času.

Osebno, ko se odprejo vavčerji, se posvečam izključno projektom in pustim vse ostale "interne" projekte zadaj. Tako se bo verjetno tudi meni zgodilo tokrat, ker v ozadju pripravljam uporabniško platformo, ki je bila planirana za konec februarja, a verjetno ne bo uspelo, ker bodo prej odobrene vloge za vavčerje, ki jih bodo stranke oddale v tej "rundi" razpisa (so jih oddale že v ponedeljek, a saj vemo, da je razpis bil razveljavljen).

V res najbolj skrajnih primerih pride v takih primerih še do tega, da izvajalec niti noče povrniti vplačane akontacije za izdelavo in je potem potrebno iti v tožbo, da delo dokonča in povrne izgubo zaradi nepridobitve sredstev vavčerja, ker projekt ni bil dokončan.

Ničkoliko podjetnikov se je po koriščenju vavčerja pri drugem izvajalcu že obrnilo name za dokončanje projekta ali vsaj za neke popravke.

Kako se torej izogniti temu problemu?

Preprosto - Jasno vprašajte izvajalca, koliko projektov na vavčerje namerava sprejeti, kako jih bo razporedil in tako naprej. Če je njegov odgovor smiseln in se vam zdi, da mu bo šlo skozi normalno, je ok, sicer ga sprašujte še naprej, da ugotovite, če bo sposoben vse izvesti. Mogoče ima ekipo v ozadju, ki mu pomaga v času povečanega obsega dela (tako kot jaz), mogoče ima tako zelo dobro organiziran sistem, da bo to zanj mala malica, čisto možno pa je tudi, da v bistvu ne bo zmogel.

Vavčer za digitalni marketing lahko pomeni, da spletna stran ne bo izvedena ustrezno


Kaj mislim s tem? Saj pa so smernice, ki jim izvajalec mora slediti, ko izdeluje spletno stran na vavčerje.

Res je. Smernice pri izdelavi so dostopne tukaj, ampak so zelo ohlapne in nimajo nič s tem, kar si dejansko želi naročnik projekta, še manj pa z ustaljenimi minimalnimi tehničnimi standardi pri izdelavi spletnih strani, ki jih naročnik običajno niti ne opazi.

"Fasada" spletne strani je tako nekako ustrezna, ker smernice res niso zelo stroge, v resnici pa spletna stran tehnično ni v redu.

Ravno zaradi časovne stiske, ki jo opisujem v prejšnji točki podjetja zanemarijo tiste skrite vidike spletne strani, kot so varnostni sistem, pohitritev spletne strani, SEO optimizacija in podobno. Vse tisto, kar na prvo oko ni vidno in bi tudi ta isti izvajalec v pogojih brez časovne stiske to normalno izpeljal.

Kako se torej izogniti temu problemu?

  1. Ob prvem pogovoru z izvajalcem ga povprašaj enako, kot v prejšnji točki in posebej poudari, da časovna stiska ni tvoj problem in naj ne sprejme projekta, če ni 100 % prepričan, da lahko vse "shendla".
  2. Ob podpisu pogodbe z izvajalcem naj bodo popolnoma vsi vidiki spletne strani natančno opredeljeni. Tako, tudi, če to ne bo izvedeno, boste zaščiteni. Priporočam (pa ne le pri vavčerjih), da daš pogodbo v pregled strokovnjaku. Če boš dobila financiranje preko vavčerja, bo nekaj 10 € za odvetnika nizka cena v primerjavi z izgubo, ki jo boš doživljala še leta, če spletna stran ne bo narejena ustrezno.
  3. Ko je projekt končan daj spletno stran v pregled neodvisnemu podjetju, ki bo pregledalo točno to, kar je v pogodbi opredeljeno. Seveda bodi pozorna, da izbereš ocenjevalca, ki bo res podal realno oceno in svoje komentarje podprl z dokazi (vse analize spletnih strani se delajo z orodji, kjer je možno dobiti in predstaviti poročilo).
  4. Ker je pogodba v osnovi dobro sestavljena imaš sedaj osnovo za tožbo v skrajnem primeru. In verjemi, tudi do tega prihaja.

Izvajalci niso naklonjeni preprostim projektom na vavčerje


Vavčer za digitalni marketing je res idealna priložnost, ko želi naročnik za manj denarja dobiti res vrhunsko spletno stran, neko multifunkcionalno, zahtevno platformo. To so projekti, ki sicer nosijo ceno nad 5.000 €, podjetnik pa si to težko privošči.

Tudi za izvajalca je to zelo zanimivo, ker so to projekti, ki res dobro izgledajo v portfoliu podjetja in so dovolj visokocenovni, da so motivirani za kvalitetno izdelavo.

Pri bolj preprostih projektih, ki se sicer v redni prodaji izdelajo za ceno med 1.000 € - 3.000 € obstaja nevarnost, da boš težko dobila izvajalca, ki bo to hotel narediti na vavčerje.

Veliko izvajalcev v osnovi poudarja, da bodo pri izboru projektov na vavčerje prednost imeli tisti višjih vrednosti. Ker hitro se lahko zgodi, da ima podjetje povpraševanje višje od možnih vavčerjev za koriščenje (na začetku omenjena omejitev števila projektov na izvajalca).

Druga plat tega je, da se ravno tem podjetjem najpogosteje zgodi, da izvajalec ceno nenormalno zviša ("nabije"), ker ga projekt za 1.000 € ali 1.500 € enostavno ne motivira dovolj oz. mu ni smiselno sprejeti tega projekta, če ima na voljo stranko s projektom, vrednim 5.000 € in več.

Če bi se ti odločala bi mogoče sprejemala odločitve na enak način.

No, jaz pri Srčni spletki se tega ne grem. Jaz grem po principu "kdor prvi pride, prvi melje" ne glede na vrednost projekta. A tudi to se lahko v prihodnosti spremeni.

Moram priznati, da do neke mere se strinjam, da bi podjetniki, ki potrebujejo preproste spletne strani nižjih vrednosti, morali možnost pridobitve vavčerja prepustiti podjetjem, katerih projekti so vredni veliko več. Ali pa vsaj izbrati višje cenovne rešitve, če nameravajo koristiti vavčer za digitalni marketing.

Konec koncev, zakaj pa ti ne bi imela take spletne strani, kot si jo predstavljaš v najbolj divjih sanjah? Tudi ti lahko imaš spletno stran za 5.000 € in z njo ponudiš res vrhunsko izkušnjo svojim strankam. Zakaj pa ne?

divider-srcna-spletka

Vavčer za digitalni marketing prinaša veliko koristi, pa tudi veliko nevarnosti. Preden izbereš izvajalca, ki ti bo omogočil to super priložnost se posvetuj na čim večih koncih in pridobi vse potrebne informacije, da na koncu res prideš do spletne strani, ki bo najbolje odgovarjala na tvoje izzive in izzive tvoje idealne stranke! Naj ti bo spletna stran v pomoč in ne v breme!

To lahko dosežeš tudi s Srčno spletko.

Potrebuješ novo spletko za svoj posel?

Z veseljem ti ustvarim takšno, ki bo res PRAVA ZATE IN TVOJO IDEALNO STRANKO!
Pošlji povpraševanje
O podjetju
srcna-spletka-logo-transparent
Srčna spletka, Nataša Kukovič s.p., Pohorska cesta 2, 2317 Oplotnica
DŠ: 21965145
kONTAKT IN PODPORA
Po e-pošti: 24/7 na info@srcna-spletka.com.
Telefonska podpora:
Torek - Četrtek: 9:00 - 15:00
Tel. št.: 00386 (0)70 417 798
Skozi izdelavo srčne spletke te popeljem v svet sr(e)čnega podjetništva!
Rezerviraj termin za osebni pogovor z mano (Zoom)Pošlji povpraševanje za izdelavo nove spletke
Topheartenvelopebookusersmartphonearrow-leftarrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram