9 koristi lastne spletne strani

Ti je dovolj tega, da nimaš ene prave, trajne, lastne spletne platforme, ki bi te v celoti predstavila tako, kot TI želiš? Preveri vse prednosti lastnega spletnega mesta, ki lahko postane tvoj najboljši poslovni asistent.
divider-srcna-spletka
srcna-spletna-izdelava-spletnih-mest-prednosti-predaje-projekta-strokovnjaku

Koristi lastne spletne strani v primerjavi s spletnim nastopom izključno preko socialnih omrežij se pogosto zanemarja. Res je, da je v časih, ko je bil fizični stik in s tem fizične trgovine v ospredju, bilo to nekaj običajnega. Takrat smo si lahko s tako imenovanim “fizičnim marketingom” zagotovili zadostno število strank. 

Pomenu lastnega spletnega mesta prispevata v največji meri 2 dejstvi:

 • Kar 85 % poizvedb po izdelkih in storitvah se začne na spletu - z iskanjem na Googlu ali po socialnih omrežjih
 • Ljudje želimo čim prej priti do čim več informacij. Lastno spletno mesto je dejansko edino lastno mesto, kjer lahko imamo zbrane prav vse informacije o sebi in našem podjetju.

Prednosti lastnega spletnega mesta se raztezajo preko 3 kategorij:

 • Koristi v delovnem procesu
 • Koristi v zunanji podobi
 • Finančne koristi

Pa si poglejmo posamezne kategorije koristi lastne spletne strani.

Koristi v delovnem procesu

Ne glede na to, ali preko svoje spletne strani prodajamo ali ne in ali sprejemamo plačila za karkoli drugega, so koristi lastnega spletnega mesta veliko širše od tega. Če je spletna stran pripravljena pravilno, lahko pomeni veliko razbremenitev podjetniku pri opravljanju na videz enostavnih vsakodnevnih poslovnih opravil. 

Kaj mislim s “pripravljena pravilno”? To, da mora biti spletno mesto ustrezno načrtovano, da vsaka malenkost, ki jo spletna stran vsebuje, zajame cilje, ki si jih s spletnim mestom zadamo. Več o tem, kaj in kako načrtovati spletno stran si preberi v mojem članku 5 korakov načrtovanja spletnega mesta. 

Ko je spletna stran izdelana v skladu s tvojimi željami in potrebami, bo zlahka olajšala tvoj vsakdan. Pomagala ti bo na naslednje načine:

 • pravi, da vseh svojih vsebin, celo iz socialnih medijev, ne moreš trajno shranjevati in prikazovati tudi na svoji spletni strani. Ob tem pa imaš potem še stalno bazo, kamor lahko napotiš svoje potencialne stranke po več informacij.
 • Ker je tvoja predstavitev, v primeru trgovine pa tudi predstavitev tvojih izdelkov, dostopna na trajnem mestu, se izogneš številnim popolnoma istim pogovorom na socialnih omrežjih. Tam se, če nimaš lastnega spletnega mesta, izredno veliko dogaja, da izgubljaš dragocene minute in celo ure, za pogovore s strankami o stvareh, ki bi jih lahko enostavno napisal-a na svojo spletno stran, strankam pa potem le delila povezavo do dotičnega članka. Verjemi, teh povezav se sčasoma kar na pamet naučiš, ker so tako logične, da “ne moreš falit”
 • Na enem mestu bodo zbrani vsi tvoji kontakti, ki te najdejo na različnih mestih. In ti boš točno vedel-a, od kod so te stranke. Na spletni strani so lahko tudi vse informacije o tem, od kod so obiskovalci spletne strani prihajali na spletno stran in v kateri fazi so spletno stran zapuščali. To so dragocene informacije za optimizacijo tvojega prodajnega lijaka, ki jih drugje tako podrobno ne moreš pridobiti.
 • Hitrejša izdelava bolj skladnih pristajalnih strani - ti je znano ustvarjanje pristajalnih strani za nove programe in izdelke v Mailchimpu ali čem podobnem? Ti so: nezanimivi, enolični, na koncu so pa še neskladni zaradi veliko težjega usklajevanja. No,ko imaš spletno stran, to nikakor ni potrebno, če spletno stran opremiš s pravimi orodji in sebe s pravim znanjem (ki ti ga seveda izdelovalec spletne strani lahko zagotovi), da lahko obstoječe strani enostavno kloniraš in le spremeniš tekste in fotografije, ki jih potrebuješ.
 • Na spletni strani lahko tudi hraniš bazo vseh mnenj strank - zagotovo si že kdaj ugotovil-a, da imaš pravo štalo na področju zbiranja mnenj. A ne  bi bilo fino imeti spletne strani z obrazcem za oddajo mnenja, ki bi se avtomatsko prikazovala na spletni strani (no, ali pa bi jih vnašala ročno, ker je prva varianta mogoče malo draga)?

Koristi v kredibilnosti podjetja

Hočeš ali nočeš, skozi leta se je ustvarilo nezavedno prepričanje, da je možno bolj zaupati podjetjem z lastno spletno stranjo. Slednja namreč že kaže na neko višjo stopnjo razvoja in obstoja. Kaže tudi na to, da se je podjetje pripravljeno jasno izpostaviti in si tako ne more privoščiti večjih nepravilnosti, ki bi negativno vplivale na njihovo poslovanje. 

In kot sem že omenila - veliko pove tudi sam URL strani, ki vzbuja določeno mero zaupanja že v osnovi. Ko je obiskovalec enkrat že na tvoji spletni strani sicer ne igra velike vloge, igra pa vlogo v fazi, ko se potencialna stranka odloča, ali bo povezavo kliknila ali ne.

Dodatno kredibilnost daje tudi prisotnost podjetja na Googlu, za kar je spletna stran osnovni pogoj. Slednja se namreč poveže z orodjem, ki se mu reče Google Search Console, kjer spletno stran v iskalnik praktično vpišemo in omogočimo uporabnikom Googla, da te najdejo.

Torej, če je spletna stran urejena pravilno, bo vlivala zaupanje tvojim strankam. Kar pa je najbolje - ti lahko na spletni strani predstaviš svojo podobo točno tako kot ti hočeš, brez, da bi te kdo takoj “demantiral”, kot je to možno na socialnih omrežjih.

Finančne prednosti lastnega spletnega mesta 

No, ta prednost lastnega spletnega mesta je tista najbolj očitna. Vsi bi radi imeli spletno stran zato, da bi služili denar, torej imeli bi spletno trgovino. Pa veš, da za prodajo s spletno stranjo ni ravno nujna kar spletna trgovina?

Dokazano je, da lahko podjetje s spletno stranjo zaradi povečanja kredibilnosti in spletne prisotnosti proda tudi do 90 % več, tudi, če to ni spletna trgovina. 

Spletna stran je namreč direktna možnost za tvojo stranko, da, če že izdelka ne kupi, te kontaktira ali se prijavi na novice. Seveda, če ji to možnost jasno in na več mestih ponudiš. Zato ne misli, da lastna spletna stran nima smisla, če nimaš na spletu kaj prodajati (čeprav vem, da vsak lahko, a to je že tema kakega drugega prispevka). 

Pa vendar preglejmo vse načine, kako ti spletna stran pomaga pri izboljšanju finančnega položaja: 

 • Omogočiš lahko direktni plačilni procesor, kar pomeni, da ciljaš tudi na impulzne nakupovalce - brez plačilnega procesorja je to težje. Impulzni nakupi v določenih branžah predstavljajo tudi do 50 % vse prodaje. Ali si med njimi mogoče celo ti?
 • Z različnimi sprožilci lahko povečaš možnost prodaje pri obiskovalcih, kar ni možno nikjer drugje kot na lastnem spletnem mestu. SEveda moraš najprej ugotoviti, kaj so ti sprožilci v tvojem primeru. 
 • Vrednost nakupov je na spletnih straneh in v spletnih trgovinah običajno višja. Ko govorimo o trgovini je jasno, da je to možno zato, ker si pač obiskovalec lahko “naklika” več izdelkov hkrati in pač več zapravi. Bolj skrita korist povečanja prodaje pa je v spletnih straneh brez trgovine. Tudi tam se zaradi spletne strani zgodijo večje prodaje. Na spletni strani je namreč predstavljeno čisto vse kar delaš in, ko je nek obiskovalec enkrat že na tvoji spletni strani, je velika verjetnost, da bo, ko bo že dobil informacije o izdelku oz. storitvi, ki jo išče, pobrskal še malo naprej. Tako bo naletel še na vse ostale možnosti, ki jih ima s tabo in bo ob tem, ko te bo kontaktiral mogoče že v prvo kupil več, ali pa hrani to možnost za prihodnost. Dodatne storitve ali izdelki so lahko celo razlog, da se isti obiskovalec vrne na spletno stran v prihodnosti!

Prednosti lastnega spletnega mesta vsekakor odtehtajo morebitne slabosti, ki jih lahko najdeš. Jasno pa je, da tudi morebitna tveganja zmanjšaš, če je spletna stran res izdelana pravilno in predvsem tako, da ti bo še dolga leta služila

Tuji viri:

Website Benefits: What are The Benefits of Having a Business Website in 2021?

Potrebuješ novo spletko za svoj posel?

Z veseljem ti ustvarim takšno, ki bo res PRAVA ZATE IN TVOJO IDEALNO STRANKO!
Pošlji povpraševanje
O podjetju
srcna-spletka-logo-transparent
Srčna spletka, Nataša Kukovič s.p., Pohorska cesta 2, 2317 Oplotnica
DŠ: 21965145
kONTAKT IN PODPORA
Po e-pošti: 24/7 na info@srcna-spletka.com.
Telefonska podpora:
Torek - Četrtek: 9:00 - 15:00
Tel. št.: 00386 (0)70 417 798
Skozi izdelavo srčne spletke te popeljem v svet sr(e)čnega podjetništva!
Rezerviraj termin za osebni pogovor z mano (Zoom)Pošlji povpraševanje za izdelavo nove spletke
Topheartenvelopebookusersmartphonearrow-leftarrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram