5 prednosti načrtovanja spletne strani

Načrtovanje spletne strani je praktično edini način, da lahko prideš do spletne strani, ki resnično predstavlja tvoj najpomembnejši prodajni medij in najboljšega poslovnega asistenta. V zapisu ti skozi razlago x običajnih situacij znotraj procesa izdelave spletnih strani razložim, zakaj je tako zelo pomembno načrtovati spletno stran.
divider-srcna-spletka
srcna-spletna-izdelava-spletnih-mest-prednosti-predaje-projekta-strokovnjaku

5 prednosti načrtovanja spletne strani sem odkrila tekom svojega dela pri izdelavi spletnih strani. Kot novinka v branži se tega problema v začetku sploh nisem zavedala. Nekako sem vedno pričakovala, da podjetniki in podjetnice imajo jasno predstavo o tem, kaj naj bi njihova spletna stran delala, kaj naj bi vsebovala in vsaj približno, kako naj bi izgledala. Hitro se je pokazalo, da temu ni tako in začele so se vrstiti neljube situacije, kot so:

  • Strankam ni bilo všeč nič, kar sem jim predstavila.
  • Na vsebine s strani strank sem čakala zelo dolgo.
  • Vedno nove želje so s strani strank prihajale še dolgo po začetku projekta. Projekti so se zato nenormalno vlekli in za stranko vedno predstavljali dodatne stroške.
  • Po izdelavi spletne strani je bilo ogromno sprememb, saj se je stranka vsake toliko časa spomnila, da bi pa nekaj drugače.

Dejstvo je, da ni bilo dovolj časa in truda vloženega v predhodni premislek o tem, kaj sploh podjetnik-ca hoče od svoje spletne strani. Ni bil določen nek cilj, prav tako pa ni bilo vloženega razmisleka o tem, na kaj se bodo odzivali obiskovalci spletne strani.

Vedela sem, da mora obstajati način, kako se izogniti težavam, s katerimi sem se srečevala pri izdelavi spletni strani.

Ugotovila sem, da je rešitev v skrbnem načrtovanju spletne strani.
Vse od takrat vlagam veliko časa in energije v to, da bi podjetnikom in podjetnicam v Sloveniji približala idejo načrtovanja spletne strani. To predstavljam kot nujno fazo, brez katere projekta izdelave spletne strani ne more biti. Odslej je skrben načrt spletne strani tudi pogoj za sprejem posla.Skozi delo se je pokazalo veliko prednosti načrtovanja spletne strani, ki jih predstavljam v nadaljevanju.
“If you fail to plan then you are planning to fail.”
Pripravila sem seznam 5 najpomembnejših prednosti načrtovanja spletne strani. Seveda je teh prednosti še veliko več, a najbolje boš ugotovila, katere vse so, če se lotiš svoje nove spletne strani na pravi način - s skrbnim načrtovanjem.

Prednost načrtovanja spletne strani #1: Hitrejši proces izdelave

Največja težava pri projektih izdelave spletnih strani, s katerimi sem se srečevala, je bila to, da so se projekti nenormalno zavlekli. Trajalo je tudi do 9 mesecev, preden je bila spletna stran končana. To ni bilo v zadovoljstvo nikomur - ne stranki, še manj pa meni.

Problem pri tem je v veliki meri tudi to, da se že ogromno stvari v poslovanju podjetja spremeni v tako dolgem času. Moj osebni cilj je, da je vsaka spletna stran postavljena v roku 1 meseca, po možnosti še kaj prej. Pa vendar to redko uspe, ker stranke nimajo pripravljenega načrta. To pomeni, da se načrtuje direktno, skozi izdelavo spletne strani.

Torej se sploh ne načrtuje.
Če jaz kot izdelovalka dobim v roke načrt spletne strani, lahko spletno stran izdelam v roku 1 meseca ali še prej, sicer je to nemogoče.Nenačrtovani projekti, kjer sproti nastajajo teksti, fotografije in postavitve vsebujejo veliko čakanja na vsebine. Poleg čakanja na vsebine s strani stranke pa potem prihaja tudi do zamikov odziva na poslane vsebine s strani izdelovalca.Izdelovalci seveda živimo od izdelave spletnih strani in v času, ko na nekem projektu ne delamo nič, moram sprejeti druge projekte, ki potem pomenijo dodaten vložek časa.Seveda vam tega nihče ne bo rekel na glas, ampak več, kot te izdelovalec čaka, bolj na rep svojega seznama prioritet te potiska. Konec koncev,
ali ne bi tudi ti ravnal-a enako v naših čevljih?
Z vključitvijo strokovnjaka v proces načrtovanja spletne strani prihraniš še več časa! Zato sem oblikovala spletni program “Pripravi svojo srčno spletko”, kjer pod mojim vodstvom izdelaš natančen načrt spletne strani, ki ti prihrani do 6 mesecev časa in do 1.000 € pri izdelavi spletne strani. Kako ti strokovnjak pomaga do še večjega prihranka časa pri izdelavi spletne strani preveri v mojem drugem Blog prispevku “5 načinov, kako ti strokovnjak pomaga pri načrtovanju spletne strani".

Prednost načrtovanja spletne strani #2: Nižja cena izdelave spletne strani

Za moje pojme najpomembnejša, pa vendar najmanj očitna prednost načrtovanja spletne strani, je prihranek denarja pri izdelavi spletne strani.

Mogoče se sprašuješ, zakaj bi z načrtovanjem prihranila tudi denar, saj rezultat bo menda enak, kajne?

Ni res! Če imaš skrbno izdelan načrt, lahko pričakuješ naslednje:

  • Ne bo prihajalo do nenadnih sprememb, ki naknadno podražijo projekte izdelave spletnih strani tudi do 50 %. Takšne naknadne spremembe so vedno dražej, kot, če bi vse to bilo všeto že v štartu, v predračunano ceno
  • Izdelovalec ima vse informacije, ki jih potrebuje, da ti izdela predračun, ki na koncu dejansko velja.
  • Izdelovalec točno ve, koliko časa bo za izdelavo spletne strani porabil, zato si lahko privošči obračunati nižjo urno postavko za svoje delo. Ne potrebuje namreč toliko rezerve za pokrivanje nenačrtovanih časovnih vložkov. Ta rezerva je običajno dokaj visoka.
  • Ker boš ti že predhodno raziskala, katera orodja je v tvojem primeru smiselno uporabiti za izdelavo, ti izdelovalec ne bo mogel prodati dražjih, ki delujejo enako, kot tista, ki si jih našel-a ti sam-a.
  • V osnovi boš izbrala izdelovalca, ki bo v tvojem primeru najboljši. Običajno to pomeni tudi to, da izdelovalec ni najdražji, saj gre v zelo načrtovanih projektih običajno tudi za veliko bolj preproste projekte, ki jih brez težav sprejme manjši Freelancer. Če te več zanima o razliki med najemom Agencije ali Freelancerja za izdelavo spletne strani, si preberi moj drugi blog prispevek “Razlika med Agencijo in Freelance izdelovalcem spletne strani”.
  • Znotraj procesa priprave načrta spletne strani boš naredila že veliko stvari, ki bi ti jih sicer običajno naredil izdelovalec, čeprav pogosto te stvari niti nimajo neposredne zveze s samo spletno stranjo. Gre za preproste stvari, ki jih lahko brez težav vsak podjetnik-ca naredi sam-a. 

Če v proces načrtovanja spletne strani vključiš strokovnjaka lahko prihraniš še veliko več denarja, kot, če se tega lotiš sam-a! V mojem drugem blog prispevku “5 načinov, kako ti strokovnjak pomaga pri načrtovanju spletne strani”.

Prednost načrtovanja spletne strani #3: Odlična uporabniška izkušnja na spletni strani

V primerih, ko načrt spletne strani niti v osnovni obliki ne obstaja, se pogosto dogaja, da se pri zdelavi zgrešijo pomembne povezave med posameznimi podstranmi, funkcionalnostmi. Ne da se dovolj razmisleka v verigo odločitev, ki jih obiskovalec spletne strani sprejema, ko potuje od vstopne strani do nakupa oz. kontakta. 

Tudi, če se naknadno razmišlja o tem, je uporabniška izkušnja običajno zelo pomanjkljiva. To za sabo potegne veliko naknadnih sprememb, predvsem pa vprašanj o tem, KAJ na spletni strani ne funkcionira, kot bi moralo. 

Uporabniško izkušnjo najlažje predstavim skozi primer sestavljanja omare. Ta zanimiva asocijacija se mi je porodila enkrat, ko sem se brez repa in glave sama lotila sestavljanja čisto preproste omare. 

Poskusi si predstavljati naslednjo situacijo:

Ko odpreš vse pakete omare, je vse seveda po škatlah nametano. In, če se lotiš tako, da enostavno poskušaš zložiti deske eno za drugo, brez, da si jih najprej razporediš in pogledaš priložen načrt, ne bo šlo. Preden se dejansko lotiš sestavljanja desk v neko celoto, si moraš istovrstne deske razporediti in pogledati načrt, da pogledaš, kaj spada skupaj. Potem pa se v skladu z načrtom lotiš sestavljanja. Omara je tako sestavljena v 1 uri (no, če je zelo preprosta, kot je bila moja), če se lotiš brez načrtovanja, pa vprašanje, če jo sploh sestaviš. In na koncu, kot tipičen kupec, rečeš: Ojoj, kaka brezvezna omara je to bila. Ful težka za sestavit. V resnici pa sploh ni tako težka, če se je lotiš pravilno.

Popolnoma enako velja pri spletnih straneh. Če ne damo premisleka v to, kako bo obiskovalec na njej “potoval” od začetka do konca, je veliko vprašanje, kako bo do tega konca prišel, če sploh. Obiskovalec se na nenačrtovati spletni strani počuti izgubljenega, zmedenega in vsekakor v takem stanju ničesar ne kupi.
Znotraj mojega programa “Pripravi srčno spletko” izdelamo celotno uporabniško izkušnjo tvoje spletne strani, zato se hitro prijavi!
Informacije in prijava

Prednost načrtovanja spletne strani #4: Večje razumevanje med izdelovalcem in naročnikom spletne strani

Če boš kot podjetnik-ca sam-a pripravila načrt spletne strani, boš nedvomno na tej poti naletela na številne izraze, pojme in tehnične podrobnosti, ki jih boš moral-a razumeti, če boš hotela načrt sploh izdelati. Tako se boš v bistvu spoznala z vsem, kar te bo spraševal izdelovalec spletne strani, hkrati pa boš znal-aa postavljati prava vprašanja. 

Načrtovanje spletne strani je namreč v veliki meri le raziskovanje - raziskovanje tvojih možnosti in izbira tistih pravih. 

Seveda ti lahko trajanje in težavnost tega raziskovalnega procesa olajša strokovnjak, ki te usmeri, da se pri načrtovanju posvetiš tistemu, kar je zate najpomembneje. Strokovnjak ti takoj in iz izkušenj pove, kaj je v tvojem primeru smiselno in katere ideje mogoče v tvojem primeru ne nosijo dovolj dodane vrednosti, da bi se jih izplačalo vkomponirati v tvojo spletno stran.

Če bi želel-a izdelati načrt svoje spletne strani s podporo strokovnjaka, sem ti na voljo tudi jaz - individualno ali preko spletnega program  “Pripravi svojo srčno spletko”.

Prednost načrtovanja spletne strani #5: Veliko bolj dovršen in kompleksen dizajn spletne strani

Skozi načrtovanje se, verjameš ali ne, posledično ustvarja tudi dizajn spletne strani. Ko ti točno veš, kaj mora biti na spletni strani, si že nehote ustvariš neko idejo o tem, kako bi naj stvari potekale, kako bi lahko na posameznem mestu pritegnil-a pozornost na prave stvari. Posledično prideš do vsaj 80 % dizajna spletne strani, kar pomeni, da tukaj znova prihraniš čas in denar. 

Tako se lahko izogneš dodatnemu strošku najema grafičnega oblikovalca in raje najameš izdelovalca, ki ni le tehnično, ampak tudi dizajnersko podkovan, da ti na podlagi tvojega načrta praktično dokonča že v večini izdelano podobo. 

Ker je v to dan dolgotrajen in temeljit premislek, je seveda dizajn, ki ga ti sčasoma splaniraš lahko celo bolj kompleksen in dodelan kot, če bi za to delo najela strokovnjaka. Konec koncev ti najbolje poznaš svojo stranko in sebe ter kar tvojo stranko in tebe pritegne. 

Da ne govorim o tem, da boš ti sam-a najbolje premislil-a, katere funkcije za olajšanje tvojega poslovnega življenja bo najbolj smiselno vključiti v tvojo spletno stran.

Si tudi ti ugotovil-a, da je načrt spletne strani nekaj, kar moraš začeti pripravljati, da okrepiš svoj spletni nastop in začneš zares prodajati?
Preveri, kako te v 6 tednih pripeljem do vrhunskega načrta spletne strani

Potrebuješ novo spletko za svoj posel?

Z veseljem ti ustvarim takšno, ki bo res PRAVA ZATE IN TVOJO IDEALNO STRANKO!
Pošlji povpraševanje
O podjetju
srcna-spletka-logo-transparent
Srčna spletka, Nataša Kukovič s.p., Pohorska cesta 2, 2317 Oplotnica
DŠ: 21965145
kONTAKT IN PODPORA
Po e-pošti: 24/7 na info@srcna-spletka.com.
Telefonska podpora:
Torek - Četrtek: 9:00 - 15:00
Tel. št.: 00386 (0)70 417 798
Skozi izdelavo srčne spletke te popeljem v svet sr(e)čnega podjetništva!
Rezerviraj termin za osebni pogovor z mano (Zoom)Pošlji povpraševanje za izdelavo nove spletke
Topheartenvelopebookusersmartphonearrow-leftarrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram